Portakalın Kısa Tarihi ve Finike Portakalı'nın Ayırt Edici Özellikleri

Portakalın Kısa Tarihi ve Finike Portakalı'nın Ayırt Edici Özellikleri

 

Portakal meyvesine Hindistan’da “naranga” ve Arabistan’da “naranc” denilmiştir ve bu isim Portekizlerin Çin’den dönüşleri ile beraber “portugal” ismini alarak dilimize her iki şekilde de "portakal" ve "narenciye" olarak yansımıştır.

IMG_2152.JPG

 

 

Portakal üretiminde Akdeniz Havzası içerisinde lider ülke olan İspanya’da “naranja” olarak telaffuz edilmektedir ve İngilizce'deki "orange" kelimesi de bu şekilde türemiştir.

 

Dünya’da 1000’den fazla portakal çeşidinin bulunduğu bilinmektedir fakat ticari olarak üretimi yapılan çok az sayıda çeşit vardır. Ülkemizde en çok üretimi yapılan çeşitler; Washington Navel, Valencia, Kan Portakalları, Yafa(Shamouti) ve Yerli portakallardır.

 

A.B.D’ deki California Üniversitesindeki sonuçlara göre dünyanın en kaliteli ve en lezzetli portakalı Finike Ovasında yetişmektedir ancak bu yörede yetişmediği halde Finike portakalı adı altında piyasada tonlarca kalitesiz ürün bulunmaktadır.

IMG_2187.JPG

 

Haksız rekabetin yanı sıra ürün imajını da olumsuz yönde etkileyen bu durumu düzeltmek adına Finike Meyve Üreticileri Birliği bünyesinde gerçekleştirilen başvuruda Finike Portakalı Türk Patent Enstitüs tarafından Coğrafi İşaret olarak tescillenmiştir.

 

Finike Ovasında ağırlıklı olarak yetiştirilen çeşitler Washington Navel, Valencia ve Finike yerli olmaktadır. Dünyanın birçok yerinde yetişme imkânı olan bu çeşitlerin Finike’deki kaliteye ulaşamamasının nedenlerinin başında ovanın alüvyonlu toprak yapısı ile beraber kendine has rüzgarı, havası ve suyu gelmektedir.

 

Etiketler: portakalın tarihi, Finike Portakalı, haksız rekabet
Haziran 04, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR