Finike'de Roma İzleri

Finike'de Roma İzleri

Finike ilçesi sınırları içerisinde bulunan Limyra şehrinin ayakta kalan en önemli binalarından bir tanesi ilk Roma İmparatoru olan Augustus (Octavianus)’un evlatlık torunu Gaius Caesar (Vipsanianus)’un anıt mezarı Kenotaph’dır.

Octavianus, önce Julius Caesar sonra da Marcus Antonius’u kendine aşık eden Büyük İskender’in haleflerinden Ptolemaios hanedanlığının son hükümdarı 7. Kleopatra’yı ve Antonius’u mağlup ederek Mısır’ın Helenistik dönemine son vermiş ve Roma’yı cumhuriyetten bir imparatorluğa çevirmiştir.

Gaius Caesar, kendinden 3 yaş küçük kardeşi Lucius ile henüz çocuk yaşlarında “Gençliğin Prensi” ünvanlarını almışlardır. Ancak Gaius 24 yaşında Ermenistan’daki bir savaşta yaralanmış ve geri dönerken Limyra’da hayatını kaybetmiştir. Naaşı Roma’ya götürülürken Limyra yönetimi kendisinin adına görkemli bir anıt mezar inşa etmiştir. Günümüzde çekirdek yapısı ayakta olan binanın üzerindeki rölyefler Antalya Müzesinde sergilenmektedir.

Toçak dağına yaslanmış ve denize bakan yarı daire biçimindeki oturma alanları ile yıllara meydan okuyan Roma tiyatrosu bugünlerde önünden geçen araçlar yüzünden risk altındadır. Tiyatro hakkında en detaylı bilgiyi Limyra kazılarında görev yapmış Arkeolog Selda Baybo’nun kitabı olan “Bir Likya Medeniyeti Şehri; Limyra” adlı kitabında bulabiliyoruz. M.S. 1 yy.’da yapıldığı görüşü ağır basan tiyatro M.S 141 yıllarında Güney Anadolu’da meydana gelen depremden zarar görmüş ve dönemin üst düzey yöneticisi olan, Rhodiapolis ve Limyra tiyatrolarına büyük bağışlar yaparak tarihe adını yazdıran Opramoas tarafından tekrar inşa ettirilmiştir. Tiyatronun hemen batısında büyük bir havuz (Implivium) ve hamamlar bulunmaktadır. Tiyatronun yine doğu yamacında ise evler bulunmaktadır.

Etiketler: finike tarihi
Haziran 04, 2020
Listeye dön
cultureSettings.RegionId: 0 cultureSettings.LanguageCode: TR